Lähdin aamulla ajoissa liikenteeseen, ensin lenkille Peitsarin purtsille ja sieltä hallille treenaamaan. Töihinkin kerkesin sitten jo puoli ysiin :)

-Kaukoja; yritän muistaa vaihdella vähän näitä treenien alkuja ettei menisi liian kaavamaiseksi. Avo kaukoja läheltä (namia) ja sitten temputin peruuttamalla kauemmas ja sarjaa+ heitin pallon palkaksi. Tässä leikissä on tosi näppärä! Sitten jättö kisamaisesti ja menin palkkaamaan ekan istumisen takaisin. Taisin tehdä jonkun sarjankin kisamaisena + muistin palkata kerran myös pelkän maahanmenon. Ei saa unohtaa vaikka nyt tekeekin maahanmenot hyvin ja tulis helposti palkattua pelkkiä istumisia.

-Luoksetuloa; putki on Pulmusta sika kiva ja otin sen mukaan luoksetulotreeniin. Hallissa sattui olemaan kaksi putkea eri puolilla ja asettuduin niin, että tehtiin stoppeja putkien välissä ja palkaksi sai yllätykseksellisesti joko heitetyn pallon, jatkaa putkeen mun taakse tai syöksyä Pumpen selän takana olevaan putkeen. Hauskaa ja rentoa ja ei aiheuttanut ennakointia kun ei osannut yhtään arvata tuleeko stoppi, sivulle vai lähetys putkeen. Yhden stopin kokeilin pelkällä suullisellakin käskyllä ja stoppasi tosi näppärästi. Mä niiin tykkään kun sain Pulmun kiihdyttämään korvat luimussa putkesta kun kutsuin "Pulmuuuu" :)

-Seuruun alkuja; ihan kun nää olis nyt toiminut, pää pysyi hyvin ylhäällä (pidin oikealla kädellä lelua apuna vasemmassa kainalossa)! Mutta lieveilmiönä yritti edistää ja tuntui kyllä vähän siltäkin että poikittaa. Näppärästi kyllä pompahti takaisin oikeaan paikkaan kun pysähdyin tai sanoin "öppöp" ja astuin taakse.

-Ruutua; samoja variaatioita kun on nyt tehty, alkuun ja loppuun tehtiin myös yhdet lelulle juoksut. Nyt meni tosi kovasti kun vietiin lelu yhdessä ja annoin "karata" kauempaa hetsistä. Muutama merkki myös. Tässä on hassu; kun jätetään lelu merkin taakse niin menee usein oikean kautta ja suorempaa, mutta jos lähetän tyhjälle merkille niin juoksee selkeämmällä kaarella ja aina vasemman kautta.

-Noudon palautuksia; otin nyt suurimman osan sivulle saakka. Metallilla nostoja vauhtipalkaten pallolla (heitin mun selän taakse) ja jokunen sivulle saakka. Juoksutin metalli suussa vähän pukea ja kiertämisiä ja pitikin sitten paremmin kun liikkui sen kanssa (meinaa välillä vähän kalisuttaa)

-Loppuun vielä jääviä

Pulmu oli tosi ihana ja tomera!

Konsta ja Pulmu lemmikkikuvauksessa joulukuussa. Jos musta ei tule mitään niin voidaan vaihtaa ohjaajaa :D

Satsun kanssa juttelin vielä pitkään näistä vire jutuista ja varmaan siihen "porukassa ahdistaa" fiilikseen täytyy vaikuttaa mun oma käyttäytyminen. Vaikka kuinka yrittäisin olla fiksu ja vouhottamatta alan varmaan itse vähän yliyrittämään tai piipertämään jotain outoa kun paikalla on enemmän sakkia (vaikka en sitä itse edes huomaa) ja pieni signaaliherkkä Pulmu ottaa tästä itseensä. Ja kun P ei ole normaali, mä en ole siihen tyytyväinen, P vaistoaa sen ja pökkyröi entistä enemmän ja... Hyvähän siitä ei sitten ainakaan tule. Mun pitäis saada se Pn motivaatio kasvatettua sille tasolle, että sais lietsottua Pulmun hyvään vireeseen aina paikasta ja ympäristöstä huolimatta. Ja osata vaan itse olla vähemmän kriittinin ihan pikkujutuille. Ja tehdä vaikeammissa paikoissa tällä hetkellä helpompia treenejä ja koittaa olla tyytyväinen vaikka aina ei olisikaan niin superia. Hohhoij ja sen lisäksi olla houkuttelematta ja ei kelpuuttaa mitä sattuu lörppöilyä ja pitää kriteerit selkeinä. Jep jep, helppo juttu mulle :D

Juteltiin myös noista pikku paimenen ympyrän juoksemisista. Satsu oli tehnyt päätelmän, että koirat joita on kierrätetty paljon tekee herkemmin/ enemmän myös banaaneja. Ja varsinkin koirat, jotka kiertää vasemman kautta. Nyt kun olen kierrättänyt Pulmua enemmän, ympyröiden juokseminen vain kasvaa ja kaarteita alkaa olla havaittavissa ruutuun mennessä, luoksetulossa, noutojen palautuksessa yms. Kaarrosta vähentäisi, että avustaja (ns liikkuri) seisoo mun vasemmalla puolella (kaari pullistaa yleensä sinne päin ja sivussa seisoja työntää Pulmua vain enemmän kaarelle) ja palkka tulis mun oikeasta kädestä ja ihan läheltä vartaloa. Kas kun en ole tätä tajunnut, olen kokoajan sitkeästi palkannut vasemmalta, koska olen ajatellut että sieltä palkka pitää tulla kun sille puolelle perusasennot aina päätyy. Niin se meneekin normaalikoiralla, mutta ei banaanikoiralla! Lauantain treeneissä ihmettelinkin, miten P juoksi niin suoraa luoksetulotreenissä mutta nyt tajusin, että mullahan oli narppa oikeassa kädessä koska vasurilla en osaa heittää ja oli pakko pitää se okeassa valmiiksi et saa heitettyä nopsaa.

Kiertäminen kannattaisi opettaa nyt myös oikean kautta ja tänään kokeilinkin sitä pihassa (tähän käsky "takaa") ja tuli ihan sika paljon näppärämmin sivulle siitä ainakin! Tosi välimatkaa ei vielä kauheasti ollut, mutta nyt kun on aina tehnyt niitä kunnon lenkkejä mun takana vauhdilla sivulle tullessa (tai sitten ennakoinut ja tullut hitaammin lopun) niin oikealta kiertäessä pyörähti tosi näppärästi myös sivulle. Saattoi tietty olla vahinko ja varmaan seuraavassa treenissä keksii jo jotain uutta.

Sen merkille menon voisi yrittää opettaa oikean kautta, nyt kun ollaan niin alussa muutenkin ja jos menee sinne lelun ollessa merkin takana kuitenkin oikealta. Jos sitten jatkossa juoksisi sinne suorempaa?

Mä luulen, että pulleisiin kaarteisiin vaikuttaa nyt myös se, että on treenattu liukkaammilla alustoilla, eikä Pulmu halua liirailla tiukoissa kaarteissa (niin kuin helposti tekee). On ratkaissut asian juoksemalla suurempaa kaarretta niin ei tule niin tiukka kurvi eikä liukastu.

Noudon kehittämiseen Satsun ehdotuksia: paluuseen voisi vauhtipalkan rinnalle ottaa kutsumisen, eli alkaa sanoa "sivulle" tai luoksetulokäskyä "Pulmu" heti kun P on poiminut kapulan. Lauantain treenissä huomasin, että jos teen noudon alun liikemäisesti ja P saa katsoa kapulan heiton+ lähetän sitten noutoon niin meno on helposti jähmeämpi (kyylää). Tosin Satsu muistutti, että heitettyä kapulaa noudetaan vain avossa ja voissa ja sen jälkeen mukana on aina hyppy. Joten ei ehkä ihan kauheeta fokusta kannata siihen laittaa. Mutta treenattava asia jossain määrin kuitenkin. Kyylääminen pitäis katkaista jo ennen kuin lähetän noutoon eli tehdä ensin jotain muuta (seuruu tai leikki tms). Olen ollut sitä miletä, että P päästää nyt kapuloista paljon paremmin irti ja esim. se että heitän jätettävän kapulan vähän matkan päähän Pulmun leikkiessä mun kanssa ja kävellään leikkien kauemmas onnistuu nyt jo tosi hyvin kesään verraten. Mutta tänään kun kokeilin, että Pulmu perusasennossa ja heitin kapulan ja sitten alettiinkin leikkimään (eikä saanut mennä noutamaan heti) niin olikin jo tosi vaikea malttaa leikkiä. Eli pikkukoira onkin taas niin viisas, että on oppinut tietyn kuvion: kapula pitää jättää ja näenneäisesti leikkiä äiskän kanssa ja sitten pääsee karkaamaan noutoon. Ja kun kuvio ei ollutkaan ihan sama niin olikin paljon vaikeampaa. Mutta oppii tän toisenkin kuvion varmaan kun treenataan kylliksi.

Muistin ja kokeilin tänään myös muita noutovariaatioita mitä vois nyt tehdä; jätä kapula Pn eteen ja menen itse ns. heittopaikalle kauemmas (koiran taakse) ja tästä loppuosaa eli "hae" ja sivulle saakka. Sitten jätän Pulmun istumaan kapula suussa ja menen itse kauemmas (ikäänkuin luoksetulo kapula suussa). Tein tätä ylipitkältä matkalta ensin vauhtipalkalla (patukka tuli nyt oikeasta ködestä ja heitin sen mun selän taakse) ja kiihdytti tosi hyvin jessillä ja vaihtoi kapulan niin että juoksi heitetyn lelun luokse ja vaihtoi siinä. Toisen tein sivulle saakka ja juoksi tosi söpösti, ei ihan korvat viirussa, mutta tosi kivalla vauhdilla ja tomeran näköisenä ja lähempänä sanoin "sivulle, sivulle" niin kääntyi aika näppärästi vauhdista pa.

Sunnuntain pihahömppänä tehtiin myös seuruuta; enimmäkseen suoraa, suoraa, suoraa.. Ja niitä lähtöjä ja sitten muutama käännöskin. Ja sitä oikean kautta kiertämistä siis muutamaankin otteeseen. Myös hyppyä, jopa niin että olin itse etupihalla aidan toisella puolella ja huikkasin sieltä "hyppy" ja Pulmu kaahasi hyppäämään pihan toisessa päässä olevan hypyn :) Aika pätevä :) Avo hyppyä myös, tässä vauhtipalkka paluu hypyn jälkeen.

Mukavaa ja entistä parempaa uutta vuotta kaikille!

Ainiin ja uudenvuoden paukkeet otettiin huushollissa rauhallisesti. Ei aiheuttanut koirissa mitään reaktioita ja puolen yön aikaan kun käytin ne ulkona ja raketteja lenteli vielä muutamia niin ei tuntunut häiritsevän yhtään. Hyvä juttu!